Bireysel Emeklilik Sistemi Hakıında Bilmeniz Gerekenler

  • 05 Mayıs 2010
Bireysel Emeklilik Sistemi Hakıında Bilmeniz Gerekenler
Bireysel Emeklilik sistemi nedir?

Bireysel Emeklilik; SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı gibi sosyal güvenlik sistemlerden tamamıyla farklı bir sistemdir. Bu sosyal güvenlik sistemlerine üye olsanız bile Bireysel Emeklilik Sistemi’ne katılabilirsiniz. Emekliliğinizde ek gelir sahibi olabilirsiniz. Bireysel Emeklilik Sistemi yasayla düzenlenmiş, güvenliği devlet tarafından sağlanan, emekliliğiniz için önemli vergi avantajları ile tasarruf yapmanızı ve bu tasarruflarınızı yatırıma çevirmenizi sağlayan, özel sektörce yönetilen bir sistemdir.

Kimler katılabilir?

Kanunen medeni haklarını kullanma ehliyetine sahip herkes. Bir kamu sosyal güvenlik kurumuna bağlı olsun olmasın, çalışsın çalışmasın herkes sisteme katılabilir.

Ayda ne kadar para ödenir?

Ödeyeceğiniz katkı payını emeklilikte almak istediğiniz toplu para ya da emekli maaşına göre bugünkü bütçenizi dikkate alarak kendiniz belirleyebilirsiniz. Bireysel Emeklilik Sistemi’nde ne kadar uzun süre kalır, ne kadar çok tasarruf yaparsanız, emeklilik döneminizde o kadar büyük gelir elde edersiniz.


Kaç yaşında emekli olunur?

En erken emekli olma yaşı 56. Bireysel Emeklilik Sistemi’nin emeklilik yaşıyla ilgili tek ön koşulu, sistemde en az 10 yıl katkı payı ödemek. Fakat tasarruflarınızı istediğiniz zaman geri alabilirsiniz

Maaş mı Toplu para mı?

Yatırdığınız paraları isterseniz toplu olarak isterseniz emekli maaşı olarak alabilirsiniz.

Yatırılan paralar ne olacak?

Ödediğiniz katkı payları size ait özel bireysel hesaplarda yine sizin seçtiğiniz emeklilik yatırım fonlarında değerlendirilir. Emeklilik Yatırım Fonları fon yönetiminde uzman portföy yönetim şirketleri tarafından yönetilir. Hem ödediğiniz tutarlar hem de elde ettiğiniz getiriler ile ilgili bilgilere dilediğiniz zaman ulaşabilirsiniz.

Fon seçimi nasıl olmalıdır?

Bu fonlar farklı yatırım tercihlerine göre düzenlenmiştir. Sigorta Finans Uzman kadrosu emekli olduğunuzda elinize geçmesini beklediğiniz para miktarıyla ödeyebileceğiniz katkı payı miktarını göz önünde bulundurarak size en uygun fonu seçmenize yardımcı olacaktır

Abonelik
Bildir

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
0
Düşünceleriniz insanlara yardımcı olacak, lütfen yorum yapın.x