Banka Nasıl Haciz Yapar?
Bankalar ile yaşanan en büyük sorun halkımızın ismini duyunca bile korktuğu bir konuda hacizdir. Hayallerinizi gerçekleştirmek için borç aldığınız parayı işler ters gidince taksitlerde aksaklık yaşadığınızda bankalar maalesef olunca ödersiniz demiyor. Bankalar borçlu insanlardan alamadığı parayı icra müdürlüğü aracılığına başvurarak işlemler başlatıyor. Banka nasıl haciz yapar, Başvuru gerçekleştiği zaman icra müdürlüğü borcunuzu ödemeniz için size tebligat gönderir. Bu tebliğ size ulaştığı andan itibaren borcunuzu en kısa zamanda ödemeniz veya itiraz etmeniz için 7 gün süre veriyor. İkisini de yapmadığınız takdirde zorlu süreçler başlıyor. Bir zaman sonra memurlar evinize gelir evde bulamazlar ise çilingir yardımı ile kapınızı açıp haciz işlemlerine devam eder. Yasal olarak icra memurlarına bu hak verilmiştir.
Haciz Ne Demektir?
Borcunu ödemeyen borçlunun taşınabilir ve gayrimenkul mallarına alacaklının isteği üzerine adli ve idari makamlarla el konulmasıdır. Banka nasıl haciz yapar sorusunun başka cevabı da yapılan icra işlemi kesinleştiğinde alacaklının lehine borçlunun ise mal ve haklarına icra memurları tarafından el konulur. Borçlunun malları haciz ile alınması muhafaza tedbiri amaçlıdır. Fakat haczedilen mallar alacaklının rızasına bağlı olarak borçluda kalabilir.
Banka Maaşa Haciz Yapar Mı?
Öncelikle maaş haczi işverenin eline ulaştığında ilk olarak alacaklının avukatına bir yazı yazar. Bu yazının içeriğinde işçinin maaşında bir haciz olup olmadığını maaşınızın ne kadarını ve haklarınızı sonlandırıp haciz yazısında belirtilen hesap numarasına yatırılacağı bilgisi olur. Bir başka işçi de hacizli olmuşsa işveren önce onları sıraya koyar. Çünkü aynı anda birçok haciz işlemi yürütülemez. İşverenin elindeki hacizleri sırayla yürütmektedir. İlk gelen haciz ile başlar işveren kesintileri yaparak ödeme yapar. Banka Nasıl Haciz Yapar derken bir haciz sonlanmadan diğer bir hacze geçemez. İşveren maaşın %25 ini tebligatta yazan IBAN numarasına yatırır ve fazlasını kesim yapamaz.
Eğer işten ayrılırsanız alacağınız yıllık ücret, tazminat vs. ne alırsanız bu ücretlerde icraya kesilir. Çünkü icra yalnızda maaşa değil tüm ödemelere dayanır. Daha önce mahkeme kararında kıdem tazminatı haczedilemez denmiştir fakat Yargıtay tarafından bu karar sonlandırılmıştır. Bu yüzden kıdem tazminatının hepsi haczedilebilir. İşveren ücretin yanı sıra vergi SGK kesintileri olduktan sonra işçinin net maaşının dörtte birini alacaklıya öder. Yani ilk olarak alacaklının alacağı ödenir daha sonra varsa şirket kesimleri yapılır ve işçiye ödenir.
Hangi Mallar Haczedilemez?
İcra memurlarının alamadığı bazı mallar vardır. Temel eşyalar hayatınızdı devam ettirmek için kullanılan araç ve gereçler gibi malları alamazlar. Bunlar; Ocak, buzdolabı, giyim eşyalarıdır. Fakat televizyon, müzik seti, bilgisayar gibi günlük yaşamı etkilemeyen sorun teşkil etmeyen mallar olduğu için haczedilebilir. Borçlu çiftçi ise geçimleri için mecbur olan arazi, hayvanları ve taşıtları haczedilmez. Çiftçi değil ise mesleği için gerekli olan malları geçimlerini sağlayan taşıt araçları da haczedilemez.
Hacizli Mal Satılır Ya Da Alınabilir Mi?
Hacizli bir mal almak mümkündür. Çünkü hacizli mal alacaklı ve satan kişi tarafınca anlaşılırsa alınabilir. Ancak satılan hacizli gayrimenkul alımı yapılırken değerlendirilmesi son derece iyi yapılması gerekir. Çoğu insan uygun fiyata geldiği için hacizli mal almak istiyor. Fakat tüm sorunları göz önüne alarak bunu yapmakta yarar var.
Ödeme Emri ve İcra Emri Arasındaki Fark Nedir?
İcra takibinin birden fazla çeşidi vardır;
- İlamlı takip
- Kambiyo senetlerine bağlı takip
- İlamsız takip
İlamsız takip ve kambiyo senetlerine bağlı olan takip sırasında ödeme emri, ilamlı takipte ise icra emri gönderilir. Her ikisini de ödemediğiniz için borç bulunduğundan dolayı icra müdürlüğü ile tahsil edeceğinizi bilgi veren belgelerdir.