Bulaşık ve çamaşır makinesinin elektrik tüketimini sıcak suyla azaltın

  • 16 Şubat 2022
Bulaşık ve çamaşır makinesinin elektrik tüketimini sıcak suyla azaltın

Öncelikle elektrikle ilgili temel kavramları öğrenelim. Her cihazın üzerinde tükettiği elektrik için güç değeri yazar. Elektrik güç birimi Wattır ve W harfiyle gösterilir. Ütüler 2000W-2400W, televizyonlar ortalama 100W gibi güçlere sahiptir. Örneğin 1000W gücündeki bir elektrikli alet 1 saatte 1 kilo watt elektrik tüketir. 1 saatte harcanan elektrik miktarı 1 KW saat olarak gösterilir. Elektrik sayacınız size harcadığınız elektriği KW saat olarak gösterir. Ay sonunda harcanan elektrik KW saat x birim fiyatı olarak hesaplanır.

Evlerde 1 KW saat elektrik fiyatı ne kadar?

Elektrik fiyatlarındaki inanılmaz artış insanları çeşitli tedbirlere yöneltiyor. 1KW saat elektrik fiyatı evlerde 1.4 TL’dir. 210 KW aylık tüketim sonrası her 1 KW saat 2.06 TL’dir. 210KW saat aylık tüketimi geçmemek için birçok kişi lamba, şarj aleti gibi araçlarda tasarruf etmeye çalışıyor ama tüketim hiç değişmiyor. Led ampul kullanıyorsanız hiç bunları kapatmakla vs. uğraşmayın. Standart ev tipi led ampuller 10-15W tüketime sahiptir. 1 led ampul 50 saatte 1KW elektrik harcar. Şarj aletlerinin fişte kalması, televizyonun bekleme modunda kalması gibi televizyonlarda çıkan tavsiyeler size aylık belki 2-3 KW tasarruf ettirir.

Evin elektrik tüketimi canavarları çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, kombi, ütü ve buzdolabıdır. Kombi 24 saat çalıştığı için günlük ortalama 2.5KW elektrik harcar. Ütü 1 saatte 2.5 KW elektrik harcar.

Bulaşık makinesi ne kadar elektrik tüketir?

Bulaşık makinesi 2 saatlik 40derece bir programda 2KW, 2 saat 70 derece programda 3KW saat civarında elektrik harcar.  Elektrik tüketimini programın uzunluğu değil yıkama derecesi çok fazla etkiler. Bulaşık makinesinde en çok elektrik tüketen eleman rezistanstır. Rezistans görevi musluktan aldığı suyu istenen program derecesine ısıtmaktır. Her yıkamada harcanan elektriğin yarıdan fazlasınız rezistans harcar.

Bulaşık makinesi suyunu sıcak suya bağlarsak ne olur?

Öncelikle bulaşık makinesi programını düşünürsek aldığı ilk suyu ısıtmadan soğuk suyla durulama yapar. Sonrasında yıkama suyu ısıtılır ve yıkama başlar. En son aşamada durulama yapılır. Programlar düşünülürse makinaya 60 derecelik sıcak su bağlamanın hiçbir zararı olmaz. Bu sıcaklık makine parçasına zarar vermez. Rezistans bir termostata bağlıdır. 60 derecelik su alındığı için siz 60 derece üzeri program seçmediğiniz müddetçe suyu ısıtmaz. 70 derece seçerseniz de kısa sürede çok az elektrik harcayarak suyu ısıtacaktır. Makine için 60 derece su zararlı olsaydı zaten 70 derecelik programlar olmazdı.

Bazı makinalarda sıcak-soğuk 2 giriş olur. Sizde tek giriş olsa bile sorun değil. Su girişini sıcak su musluğuna bağlamanız yeterli. Buradan en büyük sorun lavabo altında bulaşık makinesi su musluğu soğuktur. Sıcak su musluğu sadece lavabo için vardır. Lavabo sıcak su musluğuna Y tipi bir bağlantı elemanı alıp makine ve musluğa suyu ayırabilirsiniz.

musluk çoğaltıcı

Musluk çoğaltıcı aparata lavabo bataryası ve bulaşık makinası hortumunu bağlayabilirsiniz.

Bağlantınız tamamsa kombi musluk suyu sıcaklığını 50 derece üzerinde tutmanız yeterli. Burada dikkat edilecek husus kombinin musluğa olan uzaklığıdır. Kombiniz musluğa çok uzaksa yani 10 metre üzerinde bir mesafe varsa makine soğuk su çeker. Sıcak su gelene kadar makine su alımını bitirir ve boşuna sıcak su ısıtmış olursunuz.

Güneş enerjisi olan evler çok şanslı. Güneş enerjisinden gelen su güneşli günlerde 70-80 derece olur ama makine ilk alımda soğuk su alacağı için aldığı su ortalama 50 dereceye düşer. Yine büyük tasarruf elde edilir.

Özetle kombili sistem veya güneş enerjisi suyuyla bulaşık yıkatmak size büyük tasarruf sağlatır. Özellikle kalabalık aileyseniz ve günlük 2 defa makine çalışıyorsa çok ciddi faturanızda düşüş olur. Kendi evimden örnek vereyim. Ben meraklı olduğu için bulaşık makinesi fişine watt metre bağladım. Yani cihazın harcadığı elektriği net görebiliyorum. Bosch marka makinam 60 derece 40 dakikalık programda 2.1 KW saat elektrik tüketiyor. Bunu güneş enerjisine bağladığımda tüketim 1.2 KW saat oldu. Günlük 2 defa çalıştırdığım için 4.2×30 aylık 126KW elektrik harcıyordu. Şimdi 30×2.4 72 KW harcıyor. Yani aylık 54KW tasarruf yaptım. Günlük 1 defa yıkayan biri 60KW yerine 36KW harcayacak. Sadece bulaşık makinasından 30KW tasarruf ettik.

Bu işlemi servisinizi arayıp teyit ettirebilirsiniz. Bazı bilinçli teknik servisler zaten tek girişli bulaşık makinelerini varsa sıcak su hattına bağlıyor. Kesinlikle bu işlemi yaptırmanızı tavsiye ederim. Ülke kaynakları ve cebiniz için son derece önemli bir işlem.

Çamaşır makinesini sıcak suya bağlarsak ne olur?

Su ısıtıcı rezistansÇamaşır makinesinde bulaşık makinesine göre farklı bir durum mevcut. Bazı giysiler 40 derece üzeri sıcak suda yıkanmaması gerekiyor. Hassas çamaşırlarda yüksek dereceli su sorun yaşatacaktır. Çift girişliler sıcak ve soğuk suyu karıştırıp istenilen dereceyi yakalar. Kombili evlerde sorun yok. Zaten birçok kişi kombi musluk suyu sıcaklığını 50 derecede tutuyor. Güneş enerjili evlerde çamaşır makinası bağlantısını tavsiye etmiyorum. Eğer gelen su çok uzaksa kullanılabilir. Bunun ölçümünü benim gibi yapabilirsiniz. 10kg kapasiteli bir makine yaklaşık 20 litre su alır. Bir kaba enerjiden gelen sudan 20 litre alıp su sıcaklığını ölçebilirsiniz. Eğer 40 derece üzerindeyse makine giysilerinize zarar verebilir.

Kombili evlerde kombi derecesini 50 üzerine çıkmayacak şekilde ayarlarıp makinayı direkt sıcak su musluğuna bağlayabilirsiniz. Çamaşır makinası konulan yerlerde genelde sıcak su musluğu konduğu için bağlantı çok basit olacaktır.

Abonelik
Bildir

2 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
Mert
2 yıl önce

Nefis bir yazı olmuş. Ben bulaşık makinesini geçen yıl sıcak suya bağlamıştım. Geçen yıl aylık 30 TL faturam düşmüştü. Faturadan ziyade bulaşıklar daha iyi yıkanıyor ve çizik sorunu yaşanmıyor. Çok ciddiyim bardaklarda en iyi deterjanda bile çizik oluyordu şimdi sıfır çizik oluyor.

Mücahit Evren
2 yıl önce

Çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi suyunu sıcak suya vermek çok akıllıca. Peki bu durumda cihazların garanti durumuyla ilgili bir sorun oluşur mu?

2
0
Düşünceleriniz insanlara yardımcı olacak, lütfen yorum yapın.x