Kosgeb hibesi ve geri ödemeli destek nasıl alınır? yapılması gereken işlemler

  • 29 Haziran 2017
Kosgeb hibesi ve geri ödemeli destek nasıl alınır? yapılması gereken işlemler

Son yıllarda KOSGEB adını ve verdiği hibeleri duymaya kalmamıştır. Kobiler yani ortak ölçekteki işletmelere kuruluşlarında ve faaliyetlerinde destek olmak amacıyla Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı  (KOSGEB) tarafından farklı özelliklerde çeşitli ödenekler mevcuttur. Kosgeb destekleri için yapılması gereken ilk adım kayıt işlemidir. İster bakkal olun ister sarraf tüm esnaflar kayıt işlemini yapabilir. Kayıtla ilgili detaylı bilgiyi kosgeb.gov.tr sitesinde bulabilirsiniz. Bu yazımızda kosgeb hibeleri ve geri ödemeli destekler hakkında bilgi ve dikkat edilmesi gereken hususlardan bahsedeceğiz.

Kosgeb yeni açılacak işletmelere yönelik hibe için yapılması gerekenler

Aklınızda yeni bir iş fikri var ve bunu hayata geçirmek için kosgeb hibesi almak istiyorsanız ve desteklenen sektörlerde faaliyet gösterecekseniz yapmanız gereken ilk iş girişimcilik eğitimlerine katılarak sertifikanızı almanızdır. Eğitimler hakkında bilgiyi ilinizde bulunan Kosgeb merkezinden alabilirsiniz. İşletmenizin açılışını bu kurslardan sonra yapacaksınız.

Kosgeb desteklediği işler için aşağıdaki adresi ziyaret edebilirsiniz. 

www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/detay/179/desteklenen-sektorler-nelerdir

KOSGEB kaydı için gerekli belgeler

Kosgeb kaydını internet üzerinden yapabilirsiniz. Gerekli belgeler: İmza Beyannamesi , Oda faaliyet belgeniz , Sicil Gazete.

Gerekli belgeleri temin ettikten sonra http://destek.kosgeb.gov.tr/Pages/Application.aspx linkinden gerekli alanları doldurun. İşlem sonunda yazıcıdan çıkartacağınız KOBİ bilgi beyannamesi ve Kobi bilgi dökümanını çıktısını alıp kaşe imza yaptıktan sonra bağlı bulunduğunuz KOSGEB müdürlüğüne götüreceksiniz. 10 gün içinde kobi beyannameniz onaylanacak ve kosgeb sitesinde E-Kobi sistemine giriş yapabileceksiniz. Giriş sonrasında iş planınızı sisteme yükleyebileceksiniz.

İş planına ek olarak faturalarınızı kosgeb müdürlüğüne teslim etmelisiniz. Teslim ettiğiniz belgeler incelenecek ve gerekli düzeltmeler için çağırılacaksınız. İnceleme sonrası onay verildiğinde kosgeb kuruluna çağrılacaksınız. Kurulda iş planı ve alacağınız ekipmanlar için sorular sorulacaktır.

Kurul sonrasında istenen desteklerin hangisi onaylanmış, hangi ekipmanlar için destek verilecek size resmi bir yazı ile bildirilecektir. Karara itiraz edebilir veya e-kobi sisteminden taahhütname çıktısını kaşeleyip kosgeb müdürlüğüne teslim edebilirsiniz.

Dikkat: Geri ödemeli destek alacaklar kurul kararı sonrası faturalarını kestirmelidir.

Kosgeb hibeleri hangi ekipmanlar için alınabilir?

Kosgeb hibeleri için destek alacağınız ekipmanlar işletmede demirbaş niteliğinde olabilir. Kaynak makinesi, pres, dolap, bilgisayar, yazıcı gibi kaybolmayacak ekipmanlar ödenmektedir. Pense, anahtar gibi kaybolabilecek ürünler için destek onayı verilmemektedir. Alınan tüm ürünlerin faturası ve ödeme dekontu olmalıdır. Ödeme yapılan kredi kartı hibe alacak kişiye ait olmalıdır.

Ekipmanlar ödemeleri kesinlikle banka üzerinden yapılmalıdır. Nakit ödemeler kabul edilmemektedir.

E-kobi sisteminde ödemesine onay verilen ürün listesini bulacaksınız, verdiğiniz hesap numarasına hibeleriniz yatırılacaktır. Burada dikkat edilecek husus devlete olan sgk, vergi gibi borçlarınız varsa hesaba yatmadan bunlar ödenmektedir.

Kosgebden ne kadar hibe kredi alacağım?

Kosgeb yeni kurulan işletmelere 50.000 TL hibe ve 100.000 TL geri ödemeli kredi vermektedir. Aşağıda verilecek hibelerin hangi masraflar için ödeneceğiniz inceleyebilirsiniz.

İşletmenizin açılış masrafları için 2.000,00 TL ( bu bütün girişimcilerde eşit şekilde ödeniyor, işletmeyi açtığınız yere yada cinsiyetinize göre değişmiyor)

Makine ekipman ve yazılım için 18.000,00 TL (destek açılan yere ve cinsiyete göre değişmekte açıklaması aşağıda yapılacak)

İş yerinizin kirası ve personel giderleri için ise 30.000,00 TL. (destek açılan yere ve cinsiyete göre değişmekte açıklaması aşağıda yapılacak)

Ayrıca Makine ekipman kısmı için ayrıca 100.000,00 TL  geri ödemeli destekten faydalanabiliyorsunuz. Buradaki destek oranı da yine açılan yere ve cinsiyete göre değişiyor.

Gördüğünüz gibi kosgeb hammaddeye, araç alımına, tadilat gibi giderlere destek vermemekte.

Ayrıca bu paraları siz işletmenizi açıp Kosgeb kayıtlarınızı yaptırıp iş planınızı teslim ettikten kurula girdikten sonra kosgebden isteyeceksiniz.

Kurul yukarıda sayılan kalemlerden uygun gördüklerini uygun görülen oranlarda destekleyecek.

İsteyeceğiniz makine ve ekipman ya yeni olacak yada makineler için 3 yaşını doldurmamış olma şartı aranır. İkinci el makine alma niyetinde iseniz bunun yaşını da kanıtlamak zorundasınız. Bunun için makine mühendisleri odasında makine yaşını belirtir bir rapor istenecektir. Eğer makine 3 yaşını aştı ise maalesef Kosgeb o makinenizi desteklemez.

Yani siz ofisiniz için bir masa aldınız ve 5000 TL ödediniz kurul üyeleri bu kadar lüks bir masaya gerek olmadığını düşünüp size bu masa için 3500 TL ödemeyi kabul edebilirler.

Kurul tarafından kabul edilen makine yada ekipmanınız için ödeme talep formunu faturanız ile birlikte teslim ederken fatura tutarını ödediğinizi gösterir dekontu da teslim etmeniz gerekmekte.

Eğer tamamını ödeyecek durumunuz yoksa hibe kısmını alım yaptığınız yere isteyebilirsiniz.

Örneğin ; 25.000 TL + KDVlik bir makine aldık. Bunu KOSGEB kurulu kabul etti.

Burada önemli olan işletmeyi açtığınız yer. Eğer birinci ve ikinci bölgede açtı iseniz erkek bir girişimcinin alacağı destek %60 oranında olacaktır.yani örneğimizdeki makine için kosgeb size 15.000 TL destek çıkacaktır. Eğer aynı bölgede kadın , 1.derecede şehit yakını , engelli yada gaziyseniz destek miktarı 20.000,00 TL ye kadar çıkar.

Geriye kalan kısmı ve KDV’nin sizin tarafınızdan ödenmesi gerekmektedir.

3.4.5.ve 6 bölgelerde kuruldu iseniz yukarıda anlatılan destekler erkek bir girişimci için %70 diğerleri için %90 oranına kadar çıkmakta.

Gördüğünüz gibi makine ekipman ve yazılım için ayrılan 18.000 TL destek miktarı kira ve personel desteği olan 30.000 TL den alınarak +9000,00 TL ye kadar artırılabiliyor.

Yani hibe olan makine ekipman desteğini 27.000,00 TL ye kadar artırabiliyorsunuz, tabi artırdığınız tutar kadar kira personel desteği azalmakta. 18.000 TL desteği 23.000 TL ye kadar artırdığınızı varsayalım bu durumda 30.000,00 TL olan kira ve personel desteğiniz 25.000 TL ye düşecektir.

Yine makine ekipman ve yazılım giderleri için hibe verilen tutar size yetmezde 100.000,00 TL krediden faydalanabilirsiniz. Burada verilen parayı nakit olarak alma, hammadde için araç için inşaat tadilat gibi giderler için kullanamazsınız sadece makine ekipman ve yazılım için geçerli , ayrıca kurula teslim esnasında bunun faturasının kesilmemiş olması gerekiyor.

Burada kullanacağınız desteğin faturasını taahhütnamenizi kullandıktan sonra kestireceksiniz.

Yine yukarıda sayılan oranlar bu geri ödemeli destek için geçerli , örneğin 80.000 TL+KDVlik bir makine için destek almaya hak kazandınız .. Burada KOSGEB sizden destek çıkan makine ekipman için kesilen faturayı ve dekontunu teslim etmenizi isteyecek.Burada size 1ve 2. Bölgede açılan bir firma için erkekseniz 48.000 TL , bayan, özürlü, şehit yakını , gazi yada engelli iseniz 64.000 TL kredi verir.

3.4.5.6 bölgelerde açıldı iseniz aynı makineye erkeklerde 56.000 TL diğerlerine 72.000 TL kredi verir.

Krediyi taahhütname tarihinden başlamak koşulu ile 30 ay ödemesiz , 3 er aylık vadelerde 8 eşit taksitte geri ödüyorsunuz.

Kosgeb’in size bu krediyi kullandırabilmesi için bir şartı daha var oda çekeceğiniz kredi tutarı kadar teminat mektubu bulmanız, son ödeme tarihinden 2 sonrasına kadar geçerli olacak bu teminat mektubunu bankalardan yada Kredi Garanti Fonu aracılığı ile çıkartabiliyorsunuz.

Bunun size masrafını öğrenebilmek için en yakın bir banka şubesini ziyaret etmeniz sizin faydanıza olacaktır, hem size maliyetini hem de şartlarını öğrenmiş olursunuz.

Bir de 30.000 TL kira ve personel giderlerinize destek veriyor KOSGEB, kurula girdikten sonra imzalayacağınız taahhütname tarihinden başlamak kaydı ile aylık maksimum 1.000,00 TL toplamda da 30 ay size destek verebilir.

Kiralayacağınız işletmenize kontrat üzerinde yatan tutar üzerinden ve sigortalı çalışan personelinize verdiğiniz net maaş tutarı üzerinden aylık toplamda maksimum 1.000 TL olmak kaydı ile yukarıda belirlenen oranlarda destek alabileceksiniz.

Örneğin bir personeliniz var ayda 2.000,00 TL maaş ödüyorsunuz ve bu rakam üzerinden personeli sigortaladınız.Maaşını da her personelin banka hesabına yatırdınız. Sigorta dökümünüzü ve maaş dekontlarını toplayıp kosgeb sisteminden alacağını işletme giderleri desteği ödeme olurunu çıktı alıp kaşe imza yaparak kosgeb müdürlüğüne teslim etmeniz halinde hesabınıza ödeme yapılacaktır.2.000,00 TL nin %60 ı 1.200,00 TL yapar sizin alacağınız para her ay için 1.000,00 TL olacaktır.

Aynı şekilde kira kontratınızı ve yatırdığınız dekontları ödeme oluru ile birlikte götürüp işletme giderleri desteğinden faydalanabilirsiniz.

Burada da cinsiyetinize iş yeri açtığınız yere göre destek yüzdeleri değişecektir.

Gördüğünüz gibi KOSGEB size iş yerinizi açmadan her hangi bir ödeme yapmıyor, önce siz harcamayı yapacaksınız sonra size belirtilen oranlarda destek verecek, Bu parayı ne zaman alacağınız konusunda belirlenen bir tarih yok bunun için siz iş yerinizi açıp iş planınızı KOSGEB’e teslim ettikten sonra kurul bekleyeceksiniz her ilde ortalama ayda bir kurul yapılıyor ama başvuru çok az olursa bunu bekletme durumları olmaktadır.

Kurul olduktan sonra siz taahhütnamenizi imzalayıp teslim edeceksiniz KOSGEB uzmanınız bunları sisteminize işleyecek , daha sonra fatura ve dekontlarınızı ödeme olur çıktıları ile teslim edip beklemeye geçeceksiniz, eğer uzmanınız hızlı çalışır ve ödemelerinizi muhasebeleştirip hemen sisteme işlerse artık ödemeyi beklemeye başlayabilirsiniz.

Kosgeb hibe ödemeleri ne zaman yapılır?

Kozgeb hibeleri için yapılacak ödemeler ödeneklere göre değişmektedir. Bazen 2 ay bazen 9 ay sürmektedir. Beklemekten başka yapacağınız bir şey yok maalesef. İşte bu nokta çok önemli. Kosgeb hibesine güvenerek kesinlikle bir işe başlamayın. Mutlaka gerekli maddi kaynağı bulmalısınız.

Kosgeb hibe ve kredileri hakkında merak ettiklerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bize iletebilirsiniz. Sorularınız kısa sürede yanıtlanacaktır.

Abonelik
Bildir

2 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
Onur Buca
7 yıl önce

Telefondan girince yazıların başı okunmuyor düzeltme yapılırsa daha faydalı olacak

2
0
Düşünceleriniz insanlara yardımcı olacak, lütfen yorum yapın.x