Kredi Kartı ile Banka Kartı Arasındaki Farklar
Sizlerle daha önce kriz ortamında banka kartı kullanımıyla ilgili olarak yabancı bir makale paylaşmıştık. Bu yazımızda ise banka kartı (ATM kartı) ve kredi kartı arasındaki farklara kısaca değinmek istiyoruz. Bu farkları anlamak için öncelikle kredi tanımına bir açıklık getirmek gerek.
Kredi, belirli bir süre dahilinde bankalar veya tüketici finansmanı şirketleri tarafından tüketicilere verilecek olan bir borç için yapılan anlaşmadır. Bu krediyi belirli bir limitle direk olarak bankadan nakit olarak alabilir, banka hesabınıza yatırılmasını isteyebilir ya da kredi kartınıza belirli bir miktar kredi limiti konulmasını isteyerek kullanabilirsiniz. Kredi alırken borcunuzu hangi tarihe kadar, hangi faizlerle, ne şekilde ödeyeceğinizle ilgili tüm kurallar önceden belirlidir ve yapacağınız sözleşme ile tüm bu şartları kabul etmiş olursunuz.
Kredi tanımına kısaca değindikten sonra kredi kartı ve banka kartı arasındaki temel farklara geçebiliriz :
1. Alışverişte kredi kullanımı
Kredi kartı, bir ödeme aracı olmasına rağmen aslında size yapacağınız alışverişlerde kredi kullandırır. Kartınız, ödeme sırasında POS cihazından geçirilir, alışveriş tutarı girilir, şifreniz ile vereceğiniz onayla ödemeniz gereken tutar kartınıza daha önceden tanımlanmış olan kredi limitinden düşerek ödeme işleminiz tamamlanır. Bankanız ile belirlemiş olduğunuz hesap kesim tarihinde, 30 günlük kredi kartı borcunuz hesaplanarak kredi kartı ekstreniz kesilir. Bu borcun tamamını hesap kesim tarihinden sonraki 10 gün içinde eksiksiz bankaya geri öderseniz borcunuza faiz işlemez. Bakiyenizin tamamını ödeyemezsiniz, bankadan bankaya değişen daha önceden belirlenmiş aylık faiz oranlarına göre faiz ödemeniz gerekir. Başka bir bankaya ait ATM’den nakit avans çektiğinizde günlük faiz işlediğinden genelde bankalar bu işlem için ayrı bir ücret almıyorlar.
Banka kartıyla yaptığınız alışverişlerde kartınız POS cihazından geçirilir, alışveriş tutarı girilir, şifreniz ile vereceğiniz onayla ödemeniz gereken tutar kartınıza daha önceden tanımlanmış vadesiz hesabınızdan ödenir. Ödemeyi takiben tutar vadesiz hesabınızdan anında düşer. Dolayısıyla hesabınızda bulunan miktar kadar harcama yapabilirsiniz. Eğer bu tutar hesabınızda yoksa, ödeme gerçekleşmez. Altın Nokta, Ortak Nokta gibi bankalar arası anlaşmalar sayesinde, banka kartınızla başka bir bankaya ait ATM’den de para çekebilirsiniz. Bazı bankalar müşterilerine bu işlemler için belirli komisyon yansıtırlar.
2. Nakit para çekmek
Kredi kartıyla tüm bankaların ATM’lerinden para çekebilirsiniz. Bu para kredi kartınıza daha önce tanımlanmış olan nakit avans limitinden ödenir, yani yine kredi kullanmış olursunuz. Nakit avans çektikten sonra çektiğiniz tutara her gün günlük faiz işlemeye başlar. Hesap kesim tarihinden sonra ekstrenizde yer alan tüm borcunuzu (alışverişlerden kaynaklanan borcunuz, nakit avans borcunuz ve günlük faizleri) kapatırsanız aylık faiz ödemek zorunda kalmazsınız.
Banka kartıyla ATM’den çektiğiniz nakit para, hesabınıza bağlı olan vadesiz hesabınızdan düşer. Kredi kullanımı söz konusu değildir.
3. Kart ücreti
Kredi kartı için bankaların çoğunluğu sabit yıllık ücret alıyor.
Banka kartı için neredeyse hiçbir banka ücret almaz. Banka kartınız, genellikle bankada bir vadesiz hesap açtığınızda ücretsiz olarak verilmektedir. Kredi kartına özgü ek hizmetler bulunmuyor ve genellikle yıllık kart ücreti yerine her ayda bir veya her 3 ayda bir hesap işletim ücreti talep ediliyor.
4. Şifre kullanımı
Kredi kartı ile yaptığınız alışverişlerde, Chip&PIN uygulamasına geçildikten sonra ödemelerinizle şifrenizi girmeniz isteniyor. Her ne kadar şifre ile alışveriş çok yaygınlaşmış olsa da halen birçok tüketici kart slipine imza atmak suretiyle ödeme yapıyor.
Banka kartı ile ödeme yaptığınız alışverişler ise şifre girmek zorunlu. İmza ile ödeme yapma şansınız yok.
5. Ek hizmetler
Kredi kartı hizmetleri sadece kredi kullanımıyla sınırlı değil. Kredi kartı veren kurumlar kart sahiplerine alışverişlerde taksit, özel indirimler ve puan kazanma imkanı, uçak bileti, uçuş mili, havaalanlarında ücretsiz lounge kullanımı gibi ek hizmetler sunuyorlar.
Banka kartı sahibi müşterilerin bu tip ek hizmetlerden yararlanmaları mümkün olmuyor.
5. Borç/bakiye bildirimi
Kredi kartı veren kurum 30 günde bir kart hamiline kredi kartı ektsresi aracılığıyla borcunu bildirmekle yükümlüdür. Dileyen müşteriler posta yerine son zamanlarda email aracılığı ile de ekstre talep edebilmektedir. Bunun dışında yine şubeye giderek, telefon veya internet bankacılığı aracılığıyla da aylık borcunuzu öğrenebilirsiniz.
Banka kartında ise herhangi bir borç sözkonusu olmadığından bir ekstre sözkonusu değildir. Müşteriler hesap hareketleri ve güncel hesap bakiyelerini ATM, şube, telefon veya internet şubesinden öğrenebilirler.
banka kartı ile 1500 TL ye kadar kıradi çekilebilineceğini maaşım yatığında her ay kesileceği duydun aceba mumkünmü iş bankası ve garanti banka kartlarm var.Mümkünse faiz işlenirmi,nekadar işlenir???